© Zülal Kalkandelen
Cumhuriyet / 31 Temmuz 2011
HANDSOME FURS - Sound Kapital (Sub Pop Records)
“Elektronik müziğin soğuk, insani duyguları aktarmakta yetersiz olduğuna” dair köhnemiş bir anlayış vardır; çoğunlukla teknoloji ile müzik birlikteliğine karşı duranlar tarafından savunulur. Hiç katılmadığım bu görüşü çürütmek için müzik tarihinden verilebilecek çok örnek var. Yenilerden son örnekse, Kanadalı ikili Handsome Furs.
Alternatif rock grubu Wolf Parade’den tanıdığımız Dan Boeckner’ın klavyeci eşi Alexei Perry ile kurduğu Handsome Furs, “Sound Kapital” adını verdiği üçüncü albümünde, o eski anlayışın geçerli olmadığını kanıtlama amacını gütmüş. Bunun sonucu olarak, ilk iki stüdyo albümüne göre bu defa bilinçli bir şekilde elektronik sesler çok daha ön planda. Yine elektronik davullar ve synth de var ama klavye bu albümün temeli.
Boeckner’in söylediğine göre, albümün tümünü klavye üzerinde yazmalarının iki ana nedeni var. Birincisi, Boeckner böylece ana enstrümanı olan gitardan uzaklaşıp yapmak istediği müziği ortaya koymak için farklı bir yolu denemiş ve geçmiş klavyenin başına. İkincisi, turnede oldukları sırada bütün müziği klavye üzerinde oluşturmanın pratik faydaları olmuş.
Bu ön bilgiler, albümü henüz dinlememiş ve endüstriyel sounda çok yakınlık duymayanları “Sound Kapital”dan uzaklaştırabilir. Ama böyle bir önyargıyla hareket etmek çok yanlış olur; çünkü albüm Dan Boeckner’ın güçlü vokalini elektronik seslerle buluşturarak, Doğu Avrupa’da 1980’lerde gelişen endüstriyel sound ile duyguları aktarmanın olanaklı olduğunu ortaya koyuyor.
Handsome Furs’ün “Plague Park” (2007) ve “Face Control” (2009) albümlerini sevenler için de farklı bir çalışma “Sound Kapital”. O iki albümde daha yavaş ritimli şarkılar ve daha yalın bir prodüksiyon vardı. Bu defa parlatılmış, daha çok işlenmiş bir prodüksiyon, hızlı ritimler var ve daha gürültülü bir albüm var.
Dans parçası diye nitelendirilebilecek “What About Us”ın yanı sıra, synthlerin sürüklediği “Damage”, özellikle Boeckner’in “I Feel Love / I Feel Alright” diye defalarca tekrarladığı tutkulu vokaliyle dikkat çeken “Memories of the Future” albümde öne çıkan parçalar. Kapanışı yapan parçanın “No Feelings” diye adlandırılması da ilginç bir ironi olmuş.
Broeckner’in alışılmış kalıpların dışına çıkan tavrı, “Sound Kapital”da kendini bir kez daha gösteriyor. Daha piyasaya çıkmadan kapak fotoğrafıyla epeyce konuşuldu albüm. Tamamen klavye üzerinde müzik yazıp, çırılçıplak bir kadın fotoğrafını kapağa taşımayı ya da 80’lerin endüstriyel synth-pop sounduna dönmeyi devrimci bulanlar ya da buna karşı çıkanlar olabilir.
Sovyet etkisi altındaki eski Doğu Avrupa kulüplerinden, ayrıcalıklılar yaratan kurulu düzene ve faşizme karşı fikirlerden etkilenmiş Handsome Furs. Albümün tam ortasına yerleştirilen “Serve the People”da “Mücevherler ve altın gerizekalı evlatlar için / Bütün ayrıcalıklı hırsızlar gelir ve her şeyi yönetir/ Hayır, siz halka hizmet etmiyorsunuz” diyor Boeckner.
Handsome Furs, “Sound Kapital”da risk almaktan çekinmemiş, düz yolda gitmektense cesaretle ara yollara sapmış. Sırf bunun için bile takdir edilmeli. Üstelik sonunda ortaya çıkan ürün Wolf Parade hayranlarını afallatsa da iyi bir alkışı hak ediyor.
-