Ülkenin zor günler yaşadığı bir dönemden geçiyoruz. Gün geçmiyor ki, bir şiddet olayı patlak vermesin, bir hukuk skandalı yaşanmasın. Böyle kaos dönemlerinde ayakta kalmamı müziğe borçluyum. İlk gençlik yıllarımdan bu yana ne zaman canım sıkkın olsa, müziğe sığınırım.
Elbette müzik hayatımın her anında var; ben notalarla nefes alıp verenlerdenim. Ama özellikle bunalım dönemlerindeki dostluğunun yerini hiçbir insanın varlığı almıyor. Benim için eğlence değil, dosttur müzik; en zor anlara, kimseyle paylaşmadığım duygulara ortak olan ve her zaman yanımda olan tek dost. Belki garip ama gerçek.
Böyle anlardan biriydi bu sabah. Çoğu zaman olduğu gibi, günü Bowie ile başlatmak istedim. Önce "Strangers When We Meet"i dinledim, sonra "Lost Highway" filminin de müziği olan "I'm Deranged" geldi.
Dinlerken düşünüyordum bir yandan da; "Hâlâ yaşıyor olursam, 80 yaşına gelsem de Bowie dinliyor olacağım" dedim içimden. Genellikle müzik zevkinin yaşla değiştiği kabul edilir. Gençken metalci olanların, orta yaşla birlikte rock müziğe, sonra da "easy listening" denilen türe doğru kaydıkları söylenir.
Ben bu tür ön kabullere sıcak bakmadım hiç. Bir insanın hayatı boyunca aynı grubu sevip dinliyor olması çok mu garip? 18'inde Led Zeppelin dinleyen bir insan, 80 yaşında da Led Zeppelin dinleyemez mi? Tabii o yaşta fiziksel olarak yüksek sesli müziği dinleyemiyor olabilir; ama bu sabah ülke gündeminin yarattığı sıkıntı Bowie sevgimle birleşince, aklıma Twitter'daki arkadaşlarıma ve takipçilerime aynı soruyu sormak geldi: "Hâlâ yaşıyor olursanız, 80 yaşında ne dinliyor olacaksınız?"
1400 takipçim var. O saatte soruyu görüp yanıtlayan birçok kişi oldu ve çok farklı yanıtlar geldi. İlk başta bu blog yazısını yazmayı düşünmemiştim aslında ama Yekta Kopan benim RT yaptığım tweetleri görünce, "Başını kaçırdım ama bir anketse sonuçları merak ederim. Blogda okuruz belki" diye yazınca, bunun iyi bir fikir olduğuna karar verdim.
İşte basit bir Twitter anketinden çıkan sonuçlar.
6 kişiden farklı yanıtlar geldiği için, onları adlarını vererek alıntılıyorum.
-"İç sesimi dinlerim" diyen 1 kişi (@anonymousabuser Taner Can)
-"80'de akıl kalırsa iyice caza dönerim herhalde. Nina Simone" diyen 1 kişi (Nilay Örnek)
-"Dünyadan silinmeyecek müzikler var, şöyle bir bakınca yüzyıllardır olanların yüzyıllar sonra da olacağı kanısındayım" diyen 1 kişi (@UmutBabilon UmutBabilonBzkrt )
-"Kimsenin hayatında cazın en ön sırada gelmediğini öğrenmis olduk.! [sad] Benim cevabım Miles Davis olurdu." (Ferit Odman)
-"80 yaşında torun sesinden başka hiç bir ses anlamlı olamaz bence" diyen 1 kişi (Okan Budak)
- "İnsanlar otuzdan sonra bile dinleyecekleri müziğin değişeceğini düşünüyor. Sanki belli türlerde müzik sadece gençler için yapılıyor" (Ayşe Düzkan)
Bu farklı görüşlerin yanı sıra, grup ya da müzisyen adı verenler şunları belirtti.
Yabancı grup/müzisyenler :
-Pink Floyd (8 kişi)
-The Smiths (5 kişi)
-Morrissey (3 kişi)
-David Bowie (3 kişi)
-The Beatles (3 kişi)
-Leonard Cohen (3 kişi)
-Jeff Buckley (3 kişi)
-The Cure (3 kişi)
-Nina Simone (3 kişi)
-Radiohead (2 kişi)
-Bob Dylan (2 kişi)
-Led Zeppelin (2 kişi)
-The Doors (2 kişi)
-Prince
-Johnny Cash
-Michael Jackson
-Philip Glass
-Nirvana
-Pulp
-Depeche Mode
-Björk
-Queen
-Bach
-Aretha Franklin
-Tom Waits
-Janis Joplin
-Zbigniew Preisner
-The Rolling Stones
-Ritchie Blackmore
-Bob Marley
-Deep Purple
-Serge Gainsbourg
-Moby
-Creedence Clearwater Revival
-Bon Iver
-Sade
-Sting
-Mulatu Astatke
-Guns N' Roses
-Rod Stewart
-Interpol
-Nils Petter Molvaer
-Noel Harrison
-The Make-Up
-Slowdive
-Unwound
-Godflesh
-Carlo Gesualdo
-Lynyrd Skynyrd
-Tesla
-50 Cent (Bu ciddi miydi emin olamadım. Çünkü yanında :)) işaretleri vardı.)
Türkiye'den adları 1'er kişi tarafından sayılan yalnızca 5 müzisyen oldu.
-Barış Manço
-Ajda Pekkan
-Sezen Aksu
-İlhan İrem
-Nazan Öncel
Bu listenin de ortaya koyduğu gibi, bu küçük anketin galibi Pink Floyd! Sevgili yeğenim Alper Kural'ın dediği gibi, "40 yıl önce yaptıkları müziğin kalitesine bugün bile yaklaşan yok. O yüzden tabii ki Pink Floyd!" Kendi soruma verdiğim yanıt Bowie olsa da bu sonucun önünde şapka çıkarıyorum.
Herkes çok yaşasın, bol müzikli güzel günler gelsin. Biraz olsun siyasi gündemin bunalımından kurtulmaya çalışırken, yazıyı bu şarkıyla noktalıyorum.
-