Dünyanın en büyük rock grubu kabul edilen Pink Floyd'un başyapıtlarından "The Wall", sosyal, politik ve bireysel anlamda kitleleri etki altında bırakması açısından müzik tarihinin en önemli albümlerinden biri. Roger Waters, uzun zamandır sürdürdüğü "The Wall" turnesini 4 Ağustos'ta İstanbul'a da taşıyacak ve albümdeki şarkılar görkemli bir şov eşliğinde baştan sona çalınacak. (Ben bu turnenin New York ayağını 3 yıl önce izleyip yazmıştım. Okumak isteyenler için link: http://zulalmuzik.blogspot.com/2010/10/yikilsin-butun-duvarlar.html)
The Wall turnesi, şimdiye kadar gerçekleştirdiği 192 konserle, 380 milyon dolar bilet satış elde etti ve 28 ülkede 3,3 milyon kişiye ulaştı ve aynı zamanda 2012 yılının en çok hasılat yapan turnesi oldu. Waters kendi deyimiyle hala şu sorunun cevabının peşinde: “Kültürümüzün iletişim teknolojileri, birbirimizi daha iyi anlamamıza yardımcı mı oluyor yoksa bizi birbirimizden koparak ayırıyor mu?"
Aşağıda turnenin prodüksiyonu ve şovla ilgili bazı rakamsal veriler var. İlgilenenler için paylaşıyorum.
-The Wall için kurulan sahne ülkemizde gerçekleşen Madonna ve Red Hot Chili Peppers konserlerinde kurulan 2 sahnenin toplamı büyüklüğünde. Dünyada bugüne kadar kurulmuş en büyük sahne olarak kayıtlara geçti.
-The Wall şovunda kullanılan projeksiyon, dünyanın en büyük yıldızlarının kullandığı projeksiyonun tam olarak 6 katı büyüklüğünde. 120 metre olarak dünyada bir konserde görülen en büyük projeksiyon duvarı olarak rekor kitabına girdi.
-The Wall için kurulacak sahnenin prodüksiyonunda toplam 270 kişi çalışıyor.
-The Wall için kurulan sahne ve prodüksiyon malzemesini yurtdışından ülkemize getirecek tırlar arka arkaya dizildiğinde uzunlukları Boğaz Köprüsü’nü 2 kez dönebiliyor.
-The Wall sahnesinin kurulumunda 8 vinç, 12 fork lift ve 4 kamyon kullanılıyor.
Daha önce yine Roger Waters’ın kullandığı ve dünyada ilk kez uygulanan surround sistemi bu konserde de kullanılacak. Konsere katılacak seyirciler stadın hangi noktasında olursa olsun, sanki evlerinin salonunda bulunun 5+1 sinema sistemi gibi ses kalitesiyle konseri izleyebilecekler. Konserin tamamında kullanılan hoparlör sayısı dünya yıldızlarının statlarda kullandığı hoparlör sayısının neredeyse 3 katı.
-Sahnenin toplam ağırlığı 140 ton.
-The Wall konserinde kurulacak duvarda kullanılan büyük tuğlalar, yaklaşık olarak iki binanın yapımında kullanılan tuğlalarının sayısıyla eşit durumda.
-Turne boyunca kullanılan tuğlalar geri dönüşümlü. Bunlar turne sonunda farklı şeyler için kullanılacak.
-Duvar, yurtdışından gelen 14 ve yurtiçinden 10 olmak üzere toplam 24 mühendis tarafından kurulacak.
-Sahnede toplam 65 elektrikli motor kullanılıyor. Normal konserlerde bu sayı 20 civarında.
-The Wall konserinde kullanılacak kabloları birbirine bağladığınızda uzunlukları Taksim meydanından Tuzla’ya ulaşabiliyor.
-Sahnede toplam 140 ışık robotu kullanılıyor.
-Surround sistemini kontrol eden ses masalarında toplam 12 ses mühendisi çalışıyor.
-Sahne ışıkları toplam 8 ışık mühendisi tarafından kontrol ediliyor.
-The Wall konseri esnasında ateşli gösteriler / havai fişek toplam 6 kişi tarafından gerçekleştiriliyor.
-Şovun çeşitli bölümlerinde ortaya çıkacak kuklaların boyutu 12 ile 20 metre arasında değişiyor.
-Kullanılacak elektrik gücü, bir mahallenin gün boyunca kullandığı elektrik enerjisine denk geliyor.
-2,5 senedir yapılan dünya turnesinde, tüm dünyadan haksız yere hayatını kaybeden insanların fotoğrafları dönmektedir. Aralarında Türkiye’den de 3 isim yer alıyor: Adnan Menderes, Hrant Dink ve Uğur Mumcu.
-Konser için yurtdışından İran, Belarus, Kanada, Mısır, Gürcistan, İngiltere, Kuveyt, Lübnan, Hollanda, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika gibi ülkelerden çok sayıda bilet satışı oldu.
-The Wall konserinde, Madonna konserinin neredeyse 2 katı kadar tır kullanılıyor.
__