31 Mart 2016 Perşembe

VEGAN LOGIC - MART 2016 EN İYİ KAYITLAR SEÇKİSİ -30.3.2016


31.3.2016

1- Qluster - Zweites Kapitel
2- Sølyst - Mount Eiffel
3- Cavern of AntiMatter - Melody In High Feedback Tones
4- Mogwai - Little Boy
5- Underworld - Santiago Cuatro
6- Jilk - Nim (Sit Down Outro)
7- Tindersticks - Second Chance Man
8- Clark - Naomi Pleen
9- Fatima Al - Qadiri - Blood Moon
10- Reha Kuldaşlı - Trust


11- Dalhous - Ecstasy As a Mask or a Shield
12- Clint Mansell - Cine-Camera Cinema
13- Floex - The Celebration
14- The KVB - Silent Wave
15- Mamiffer - Flower of the Field II




27 Mart 2016 Pazar

MOOGFEST'TEN AYRIMCILIĞA KARŞI ÖRNEK TAVIR


27.3.2016


Bu yıl Vegan Logic'in festival anlamında odak noktasının Moogfest olacağını daha önce duyurmuştum. (http://www.veganlogic.net/2016/02/moogfest-muzik-sanat-ve-teknoloji.html) Bu nedenle mayıs ayında North Carolina'nın Durham kentinde gerçekleştirilecek festivalle ilgili gelişmeleri yakından izliyorum. Geçen hafta meydana gelen bir olayı ister istemez ülkemizdeki müzik sektörü ile kıyasladım. Konu şu: Nort Carolina eyaletinin yasama meclisi, bir yasa kabul ederek, transseksüellerin kamusal alandaki tuvaletleri sadece nüfus cüzdanlarında belirtilen cinsiyete uygun olarak kullanabileceklerini ve federal yasanın LGBTQ haklarını savunan herhangi bir yerel yasayı geçersiz kılacağını açıkladı.

Kamuoyunda çok eleştirilen, North Carolina Valisi'nin evinin önünde protestolara neden olan yasa hakkında Moogfest ekibinden şu yazılı açıklama geldi.

"Moogfest, evi Durham, kökenlerinin bulunduğu Asheville ve North Carolina eyaletinde yaşayan dostlarımızdan gurur duyuyor. Fakat bu yasaya, dışlama ve bağnazlığı teşvik eden her yasaya şiddetle karşıyız.

Moogfest, yaratıcılığı geliştirmek için yeni teknolojik araçlar yaratmak adına sanatçılarla daima işbirliği yapan mühendis Bob Moog'un mirasına adanmıştır. Kendisi, hayatı boyunca gerçek anlamda yenilik ve gelişmenin dışlama ile değil, işbirliği ile ortaya çıkacağına inandı. Moogfest, herkesin bir araya gelip gelecek için büyük fikirleri tartışabileceği kapsayıcı bir atmosfer önerir. Biz her şeyden önce çeşitliliğe, kendini ifade etmeye ve deneyselliğe değer veriyoruz. Bu ayrımcı yasa, sadece eşitlik, hakkaniyet ve adaletin temel prensipleriyle tezat düşmekle kalmayıp, aynı zamanda bizim ilkesel misyonumuza bir hakarettir.

Festivalde bu meselenin tartışılacağı özel eğitim ve diyalog alanları yaratacağız ve bu yıl Moogfest'in tüm festival katılımcıları, özellikle LGBTQ sanatçıları ve konuşmacıları için güvenli ve içten bir atmosferde gerçekleşmesi için her türlü önlemi alacağız. 

Tüm Moogfest hayranlarını bize katılmaya davet ediyoruz. Festival North Carolina'da yapılacak ve bu yasayı protesto etmek için sahnede, sokakta ve sosyal medyada her fırsatı kullanacağız."

***

Ayrımcı ve gerici bir yasa karşısında böylesine net ve sert bir duruş sergilediği için Moogfest organizatörlerini kutlamak lazım. Ne yazık ki ülkemizdeki festivalleri düşününce aklıma bu açıdan olumlu bir örnek gelmiyor. Mesela Rock 'n' Coke'da Gezi kitaplarının festival alanına sokulmadığını hatırlıyorum. İçki yasağına karşı herhangi bir festivalin bu tür bir bildiri ile karşı durduğunu anımsayan var mı? Topkapı Sarayı'nda İdil Biret'in konseri içki ikram ediliyor diye basıldığında kurumlardan bu kadar net bir karşı çıkış geldi mi? Tophane'de sanat galerileri basıldığında ülkenin etkili sanat kurumları, sivil toplum kuruluşları bir araya gelip böylesine net bildiriler yayınladılar mı? "Yayınlasalar ne olurdu ki?" diye soran da olabilir. Bugün Anayasa'nın bile çiğnendiği bir Türkiye'ye varmadan önce yapılmalıydı elbette. Belki de bugüne kadar her gerici uygulamayı, yasayı sessizce benimseyen; her geri adıma uyum sağlayan bir toplumda bunları beklemek gerçekçi değil ama insan kıyaslıyor yine de...

Müzik ve sanat festivallerinin sadece eğlence ve alışveriş demek olmadığını, toplumun kültürel hayatında önemli platformlar yaratabileceğini kanıtlıyor Moogfest. Evet, orası Amerika ve bir yasayı protesto etmek buraya göre daha kolay ama bir yandan da ayrımcılık, gericilik, yobazlık tehlikesi oradan çok bizde mevcut ve buna karşı en dik durması gereken de bizleriz. Ancak hep birlikte ses çıkarılırsa güçlü olabiliriz. Bugüne kadar sessiz kalmanın nelere yol açtığını gördük, bundan sonrasında bir yararı olmaz demeden sesimizi tutarlı bir şekilde yükseltmek gerekli.

25 Mart 2016 Cuma

VİDEO: MARK GUILIANA JAZZ QUARTET @ SALON


25.3.2016

Dün akşam Salon'da günümüzün en yetenekli davulcularından Mark Guiliana'yı kendi adını taşıyan caz dörtlüsü ile birlikte dinledik. Saksofonda Jason Rigby, piyanoda Fabian Almazan, kontrbasta Chris Morrissey'in Guiliana'ya eşlik ettiği yaklaşık 1.5 saatlik konser, aksak ritimlerin öncülüğünde baştan sona müthiş sürükleyiciydi. David Bowie ile birlikte çalışma şansı bulan ve son albümü "Blackstar"da ona eşlik eden ekipte de yer alan Mark Guiliana, dün akşamki konserde elbette Bowie'yi anmadan geçmedi. David Bowie'nin 2013 tarihli "The Next Day" albümündeki "Where Are We Now?" adlı şarkısına Mark Guiliana Jazz Quartet'in yaptığı hüzünlü cover'ı dinlerken efsane müzisyene derin sevgi ve saygılarımızı sunduk içimizden... O anları kaydettim. Bir de konsere gelemeyenler için en azından Guiliana'nın davul solosunu belgelemek istedim.

Konserden önce kendisiyle yaptığım söyleşiyi daha önce görmeyen olabilir düşüncesiyle bir de burada paylaşıyorum: http://www.redbull.com/tr/tr/music/stories/1331782171253/zulal-kalkandelen-mark-guiliana-roportaji





(Fotoğraf ve videolar bana aittir.)

24 Mart 2016 Perşembe

VEGAN LOGIC - BAHARA MERHABA - 23.3.2016


24.3.2016

Bu haftaki Vegan Logic'te baharı selamladık. Ülke olarak çok zor bir dönemden geçtiğimiz bugünlerde sarılacağımız en kadim dost yine müzik ve sanat. Daha umutlu, daha pırıltılı günlerin özlemiyle...

1- XTG - Um Dum Dom
2- Anton Kubikov - April
3- Brian Eno - Going Unconscious
4- Kreidler - Solaris
5- Broken Social Scene - Ambulance for the Ambiance
6- Gigi Masin - She Wears Shades
7- Apparat - Birds
8- Tomika - Fall in Springtime
9- John Zorn - Renfield
10- Pete Namlook, Richie Hawtin - Silent Intelligence Part V
11- John Foxx, Robin Guthrie - Estrellita
12- Pink Floyd - Cirrus Minor



17 Mart 2016 Perşembe

VİDEO: LUBOMYR MELNYK @ SALON - 16.3.2016


17.3.2016

Sürekli Müzik'in (Continuous Music) öncüsü Ukraynalı piyanist/besteci Lubomyr Melnyk'i dün gece Salon'da bir kez daha dinleme olanağı bulduk. İki saat süren olağanüstü etkileyici performansı sırasında eski eserlerinin yanı sıra, henüz bir haftalık olduğunu söylediği yeni bir bestesini de çaldı Melnyk. Turne sırasında konserler için çalışırken yaptığı bu bestenin henüz adı bile olmadığını ama Salon'daki piyano çok iyi olduğu için çalmak istediğini; çünkü ancak o kadar iyi bir piyanoda hakkının verilebileceğini söyledi. Kaydettiğim bu parçayı ilgilenenler için paylaşıyorum.




Lubomyr Melnyk'in 2013'te yine Salon'da verdiği konserde de bazı videolar kaydetmiştim. Onlar da bu konser yazımda bulunabilir: http://www.veganlogic.net/2013/01/butun-piyanolar-sevgilinizse-yalnzlk.html


Kendisiyle yaptığım yeni röportaj ise bu linkte: http://www.veganlogic.net/2016/02/lubomyr-melnyk-klasik-muzigin-harika.html

(Fotoğraf ve videolar bana aittir.

VEGAN LOGIC - ANKARA - 16.3.2016


17.3.2016

Bu hafta Açık Radyo'daki Vegan Logic adlı radyo programımı 4 gün önce Ankara'da yaşanan korkunç terör saldırısında hayatını kaybeden insan ve hayvanlar başta olmak üzere, terör yüzünden yaşama hakkı elinden alınan tüm canlılara adadım.

Müzikle direnmeye çalıştığımız günlere bir çentik daha atarken, bazılarının dilediğinin aksine, terörle yaşamaya asla alışmayacağımızı bir kezdaha tekrarlıyorum.





1- SPK - In Flagrante Delicto
2- Coil - A Cold Cell
3- Deepchord - Shot Point
4- Not Waving - Tomorrow We Will Kill You
5- Ekin Fil - Afyonkarahisar
6- Fatima Al Qadiri - Aftermath
7- Kontrafaktus - The Origins of Totalitarianism
8- Kontrafaktus - This City is Killing Me (Citizenship of Necropolis)
9- Esben and the Witch - Planet Karavan
10- Andrea Belfi - Roteano
11- Architect * Sonic Area * Hologram - Steaming the Lab


10 Mart 2016 Perşembe

VEGAN LOGIC - DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ - 9.3.2016


10.3.2016

Bu hafta tüm dünyada kutlanan Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Vegan Logic radyo programımı bu konuya ayırdım. Kadın haklarını savunan feminist şarkıların yanı sıra, kadınlardan esinlenen ve onlar için yazılmış şarkılar da vardı listede. 8 Mart'ı daha umutlu kutlayacağımız günlerin özlemiyle...


1- John Lurie - A Woman Can Take You to Another Universe (Sometimes She Just Leaves You There)
2- Nina Simone - Four Women
3- Tracy Chapman - Woman's Work
4- Jeff Buckley - Just Like a Woman (Bob Dylan cover)
5- Timber Timbre - Woman
6- The Smiths - Wonderful Woman
7- Laurie Anderson - Beautiful Red Dress
8- The Durutti Column - What Is It To Me (Woman)
9- Sylvain Chauveau - Dernière étape avant le silence
10- Ani DiFranco - Not a Pretty Girl
11- The Slits - Typical Girls
12- Crass - Bata Model
13- Fugazi - Suggestion
14- The Voluptuous Horror of Karen Black - Mother




9 Mart 2016 Çarşamba

DENEYSEL/YERALTI MÜZİK SAHNESİNDEN 5 KEŞİF


9.3.2016

SUPER BESSE

Belarus deyince aklıma sadece ülke ile ilgili en temel bilgi geliyor: Bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin içinde yer alan ve 1990’da bağımsızlığını ilan eden, Rusça konuşan insanların yaşadığı kuzey ülkesi. Ama artık Belarus diyene “Super Besse!” diye karşılık verebilirim. Ülkenin başkenti Minsk’te yaşayan üç gencin kurduğu grup, Joy Division’ı anımsatan post-punk/coldwave soundunu çarpıcı bir vokalle buluşturup, duyar duymaz insanı adeta 80’lerin ilk yıllarına ışınlayan etkileyici bir müzik yapıyor. Alex Sinica (bas), Maksim Kulsha (vokal, gitar) ve Pavel Mikhalok (klavye) üçlüsü, 2013’ten bu yana yayınladıkları tekli ve kısaçalarlardan sonra, geçen yıl Riga, Letonya merkezli bağımsız plak şirketi I Love You Records etiketiyle “63610*” adlı bir albüm yayınladı. Şarkı sözleri Rusça olduğundan ne anlattıklarını henüz bilmiyorum ama melankolik atmosferi dans ile buluşturan bu güçlü müziğe kayıtsız kalmak olanaksız.



NISENNENMONDAI

1999’da Tokyo’da kurulan Japon enstrümantal üçlü Nisennenmondai’nin “N” adlı kısaçalarını ilk Londra’daki bir plakçı ziyaretlerimden birinde görmüş ve dinlemek için kulaklığı taktığım anda kapılmıştım müziklerine. Yetenekli üç genç kadının kurduğu grup, geçen yıl mart ayında “N” kısaçalarındaki şarkıların canlı versiyonlarından oluşan bir albüm yayınladı. Albümün özelliği, prodüktör Jason Scheerer’in Live At Cloud Hill serisinden çıkması. Bu seri, grupların prodüktörün Hamburg’daki stüdyosunda küçük bir dinleyici kitlesinin önündeki canlı performans kayıtlarından oluşuyor. En fazla iki analog bant uzunluğundaki performans canlı kaydedilip miksleniyor ve doğrudan mastering işlemine girip plak olarak basılıyor. Sonuçlar elbette son derece yoğun, etkileyici oluyor. Nisennenmondai’nin bu canlı kaydı da olağanüstü dinamik. Krautrock’u tekno ile buluşturan bu sarsıcı müziği, deneysel saykedelik rock sevenler kaçırmasın. Ayrıca üçlünün bu yıl yeni bir albüm yayınlayacağını da belirtmekte fayda var.


HEMM ROHM

Berlin deneysel müzik sahnesi yeni sesler keşfetmek isteyenler için sonsuz seçenekleri olan devasa bir alan. Sürekli gezindiğim o alanda aktif alan bir grup, bu kez kendiliğinden beni buldu. 2014 yılından beri sesler arasındaki ilişkiler ve kontrastlar üzerine kayıtlar yapan Hemm Rohm, dijital dünyada benimle temas etti. Daha doğrusu grup üyelerinden birisi Mixcloud’a yüklediğim Vegan Logic programlarını dinleyip bana ulaştı ve grubun kayıtlarını gönderdi. Geçen yıl ilk kısaçalarları “Shade Olympics”i yayınlamışlardı, bu yıl o kayıttaki parçaların farklı düzenlemelerinin olduğu yeni bir EP daha çıktı. “Bitkin loop’lar, titrek sonsuzluk ve sert dokularla müphem ses gezintileri yarattıklarını” belirtiyor grup üyeleri. Bu tanım size de ilginç geliyorsa takibe alın derim.



KAOSMOS

Uzay Uzay adıyla da bilinen Filiz Sert’in tek kişilik ambient, elektronik, modern klasik müzik projesi Kaosmos, son dönemde İstanbul yeraltı müzik sahnesinde keşfettiğim isimlerden birisi oldu. Geçen yıl yayınladığı “Galaxsynth” albümündeki büyüleyici karanlık atmosferin içinde sürüklenirken kendimi uzay boşluğunda hissettiren bir müzik yapıyor. Uzun süre Klasik Batı Müziği ve piyano eğitimi alıp sonunda kendi odasında elektronik müziğin büyülü dünyasına dalmış Uzay Uzay. Karanlık sihirli piyano temalarını, synthesizer’ın soğuk katmanlı cızırtılı mırıldanmalarıyla birleştiren müziğinin gerisinde olasılıkların, rastlantıların ya da tercihlerimizin getirdiği durumların, olayların ve bunların hepsinin kozmos içinde birbirini tetiklemesinin doğurduğu sonuçları ifade eden bir kaosun izi var. O kaostan kaçış için de solucan deliği olarak uzayı ilham alıyor. Kaosmos’un sofistike ve gizemli dünyasına siz de buyrun...



BEWITCHED AS DARK

Enstrümantal, EBM, gothic rock, darkwave, synth odaklı müzik yapan Bewitched As Dark (B.A.D.) için “Tek bir kadından oluşan proje” deniyor soundcloud sayfasında. Kendisiyle radyo programım için temas ettiğimde son beş yıldır müzik yaptığını, Mersin’de ikamet ettiğini öğrendim. Gerçek adıyla değil, Bewitched As Dark olarak anılmak istediği için adını vermiyorum; sonuçta önemli olan müziğiyle öne çıkması. Şarkılarını dinlerken sanki gece vakti bir ormanın ortasında nereye gideceğimi bilmeden duruyormuşum gibi hissediyorum. Bir saniye sonrasında başıma ne geleceğini bilemediğim anları zihnimde canlandıran müziklere ayrı bir düşkünlüğüm var ve söz konusu belirsizliğin gücünü en iyi duyumsatan da synth’lerin sürüklediği darkwave. Bewitched As Dark’ın korku ve gizemle dolu müzikal serüveni bu nedenle çok cezbedici.



(Bu yazı ilk olarak Şubat 2016'da Red Bull Müzik'te yayınlanmıştır. http://www.redbull.com/tr/tr/music/stories/1331775506943/deneysel-muzik-sahnesinden-5-kesif-zulal-kalkandelen)

DAVID BOWIE'NİN EN İYİ 10 ŞARKISI


9.3.2016

David Bowie'nin aramızdan ayrılışından sonra pek çok müzik, kültür ve sanat sitesi özel yayınlar yaptı. Bunlardan biri de Paslanmaz Kalem adlı müzik ve sinema blogunun hazırladığı En İyi 10 Bowie Şarkısı listesi oldu. Bowie gibi çok sayıda şaheser yaratmış bir müzisyenin en iyi şarkılarını seçmek hiç kolay değil ama kendimizi zorlayıp seçim yaptık. Paslanmaz Kalem ekibi, beni de konuk olarak aralarına almayı önerdi. Seçici jüride yer alan blog yazarlarıyla birlikte herkes kendi listesini paylaştı ve sonunda en çok tercih edilen 10 şarkıdan oluşan ortak bir liste çıktı ortaya ama blogda ayrı ayrı listeleri de paylaştılar. Ben listede yer alan şarkılardan ikisine dair düşüncelerimi de yazdım. Hepsini birlikte kendi bloguma da alıyorum ki ilgilenen Vegan Logic okuyucuları da okuyabilsin. Paslanmaz Kalem'de yayınlanan listeye bu linkten ulaşılabilir: http://www.paslanmazkalem.com/david-bowie-en-iyi-10-sarki

Benim En İyi 10 Bowie Şarkısı listem:

1) Space Oddity
2) Heroes
3) The Motel  
4) Subterraneans  
5) Lazarus  
6) A Small Plot of Land (Basquiat versiyonu)  
7) Slip Away  
8) I’m Deranged (Lost Highway versiyonu)  
9) Life On Mars?  
10) Ashes to Ashes

SPACE ODDITY
David Bowie’nin klasik hit şarkıları denince ilk akla gelenlerden biri “Space Oddity”. 1969 tarihli albümün de açılışını yapan şarkı, Bowie’nin yarattığı hayali astronot Binbaşı Tom’un uzaya gönderilişi etrafında gelişir. “Space Oddity” yayınlandıktan beş gün sonra Amerika Apollo 11 uçuşunu gerçekleştirdi ama Bowie bu şarkıyı 1968’de insanlı ay yolculuğunun ilk adımını atan Apollo 8 uçuşu sırasında yazdı. Şarkıdaki yabancılaşma hissi, yer çevresindeki yörüngesinden çıkartılarak ay çevresinde bir yörüngeye oturtulan Apollo-8’den kaynaklanırken, bir yandan da o dönemde Bowie’nin içinde bulunduğu atmosferi de yansıtıyor. Şarkının metaforik olarak uyuşturucu bağımlılığını ya da müzik endüstrisinde bir starı yönlendiren sistemi çağrıştırdığını söylemek, fazla zorlama bir düşünce olmaz bana göre. Bowie’nin simgelere ve çağrışımlara olan düşkünlüğünü göz önüne alırsak, bunların hiçbiri şaşırtıcı değil. Şarkı sözlerini analiz ettiğimizde de bunu destekleyecek ipuçları bulmak olanaklı. “Planet Earth is blue and there’s nothing I can do”, açık ki bir uzay keşfinden daha çok insana dair yetersizliği vurguluyor. Binbaşı Tom, görkemli bir şekilde uzaya gönderiliyor ama oraya varır varmaz kendi sınırlarını anlayıp dünyadaki eşine duyduğu sevgiden söz ediyor. Yazıldığı dönemde uzay keşifleri yolunda gitmezse astronotların başına gelebileceklere dair fazla dillendirilmeyen toplumsal endişeleri aktarırken, aynı zamanda yabancılaşmadan kaynaklanan hissi çok çarpıcı veriyor. Çocuksu, basit sözlerine karşılık, yapısı oldukça karmaşık Bowie şarkılarından biri “Space Oddity”. 47 yıldır etkisini kaybetmemesinin nedeni ise, içerdiği yoğun ve saf özlem duygusu. Herhangi bir anda, yeryüzünde ya da uzayda insanları derinden etkilemesinin nedeni bu. (Zülal Kalkandelen)


HEROES
Brian Eno ile David Bowie’nin Berlin döneminde birlikte yazdığı “Heroes”, günümüzde Bowie’yi temsil eden en popüler şarkılardan birisi. Bowie’nin şarkının başında soğuk bir karakter yansıtan ses tonu, ilerledikçe içindeki isyanın gereği olarak çatlarcasına çıkıyor. Soğuk Savaş’ın ana merkezi konumundaki Berlin’de hayatından bezmiş insanlara ufak da olsa umut aşılayan “Heroes”, aslında son derece basit sözlerle insana ve hayata dair şu sarsıcı gerçeği ortaya koyuyor: Olduğumuzdan daha iyi olabiliriz ama sadece bazen, daima değil. Eğer “Ben kral, sen kraliçe olacaksın,” diyerek başlattığı şarkıda gerçekleri bir yana bırakıp sürekli sahte umut pompalasa, ucuz bir popülarite barındırabilirdi ama onu yapmıyor; en sonunda “Hiçbir şey bize yardım edemez, belki yalan söylüyoruz, o zaman kalmasan daha iyi ama bir gün için daha güvende olabiliriz,” diyor. Dibe vurmuş dünyanın duvarla ikiye ayrılan bir kentinde sadece bir gün her şeyi unutup, birbirinin kahramanı olan insanların hikayesi bundan daha iyi anlatılamazdı. Bu nedenle hayatın açmazları karşısında bir yunus gibi yüzerek özgürleşme hayali kuran sevgililerin marşıdır “Heroes”. (Zülal Kalkandelen)

3 Mart 2016 Perşembe

VEGAN LOGIC - SAD LOVERS AND GIANTS


2.3.2016

Vegan Logic'i bu hafta 80'lerin kült post-punk grubu Sad Lovers and Giants'a ayırdım. İlk gençlik dönemimdem bu yana dinlediğim grubu onca yıl sonra ilk kez bu haftasonu Londra'da canlı dinleme olanağı bulacağım için heyecanımı dinleyicilerle de paylaşmak istedim!


1- Art (By Me)
2- Cloud 9
3- Your Skin and Mine
4- On Another Day
5- Clint
6- Imagination
7- Things We Never Did
8- Summer and Smoke
9- Like Thieves
10- Still Restless
11- Melting In the Fullness of Time
12- Ours to Kill



Translate